Култура сећања

 https://www.zrenjaninski.com/slobodno-vreme/profesorka-i-novinar-iz-cikaga-djacima-ispricali-neverovatnu-pricu-koju-svako-treba-da-cuje/

   https://www.zrenjaninskagimnazija.edu.rs/kultura-secanja/

Професорка Карен Карлсон и њен супруг Дон Џонсон по трећи пут посетили су нашу школу. Ово несвакидашње дружење гимназијалаца и брачног пара из Чикага, које су организовали наши професори Еди Даруши и Јанков Сенка, обележили су разговори о Холокаусту, дискриминацији, рату у Вијатнаму али и о томе како упорност, лична храброст и људска солидарност на крају победе. На прегршт питања наших ученика брачни Карен и Дон су с нескривеним задовољством одговарали.

   Карен Карлсон истакла је, након дружења са гимназијалцима, да је врло узбуђена због разговора са ученицима у истој гимназији у Зрењанину у којој је њен отац матурирао пре више од 90 година.

    А који су утисци наших ученика? Према речима ученице Марије Тасић: „ Приче наших гостију Карен и Дона, јако су инспиративне и подстичу нас да будемо упорни и не одустајемо од наших цињева. То што су дошли у нашу школу већ је привилегија, а оно што смо чули памтићемо до краја живота.“

    Ово је прва активност коју у оквиру пројекта „ Култура сећања“ наши професори Јанков Сенка и Еди Даруши реализују у овој школској години. Двадесет година уназад они организују предавања, трибине, дружења са знаменитим личностима и изложбе ученичких радова на тему антифашизма.

   Ове године, током новембра месеца, када се и широм света обележава 9. Новембар „ Светски дан борбе против фашизма“, биће организоване трибине са ученицима у улози предавача, уметнички перформанс у простору галерије и изложба ученичких радова.

    Културу сећања неопходно је гајити јер ко је спреман да заборави, тај је спреман да понови.

 Професор филозофије и грађанског васпитања Еди Даруши






Нема коментара:

Постави коментар